Blog Detail

2016/1 2017. évi adóváltozások

Tisztelt Ügyfelünk!

 

Néhány mondatban hadd tájékoztassuk a legfontosabb (akár Önt is érintő) 2017.évi  adóváltozásokról:

  • Bővül a bejelentendő adatok köre. A székhelyszolgáltatást igénybevevők a székhelyszolgáltató elnevezését, székhelyét, adószámát, a jogviszony keletkezésének és – határozott idejű jogviszony esetén – megszűnésének időpontját is be kell jelentsék. Ezt természetesen intézi irodánk a meglévő adatok birtokában.
  • Növekedhet a kockázatos adózónak minősítettek köre. Itt is bővült egy újabb szemponttal a kiválasztás. Azok a székhelyszolgáltatóhoz bejegyzett adózók is kockázatos minősítést kaphatnak, amely szolgáltatókra jogerősen mulasztási bírságot szabtak ki a tárgyévben vagy az azt megelőző három évben az adóigazgatási eljárás akadályozása miatt. Bár a székhelyszolgáltatás és annak igénybevétele nem ütközik jogszabályba, javasoljuk, hogy a kockázatos minősítés elkerülése érdekében megfontoltan válasszák meg a székhelyszolgáltató irodájukat.
  • január elsejétől az eddig 1 millió forintot elérő ÁFA tartalmú számlák tételes jelentési kötelezettségének értékhatárát 100 ezer forintra viszik le. A 100.000 forintot meghaladó ÁFA összegű számlákról adatszolgáltatást kell nyújtani a NAV-nak. Ehhez akkor az ilyen számlákon kötelező lesz szerepeltetni a vevő adószámát!
  • Kis- és középvállalatok beruházási hitelének (termelő gépek, berendezésekre felvett hitelek) teljes kamata adókedvezménynek fog minősülni (eddig 40, illetve 60 százalék volt, maximum 6 millió forint – ezek a korlátok megszűnnek).
  • A minimálbér kilencszerese lesz a rehabilitációs hozzájárulás (25 fő felett, 25 fő foglalkoztatottanként fizetendő meghatározott feltételek nem teljesítése esetén), ez a teher 10 százalékos növelését is jelentheti.
  • Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 7050 forintról 7110 Ft-ra emelkedik. Ezt az adót a nyugdíjas vállalkozóknak és nem biztosított személyeknek kell fizetni.
  • A gépkocsival történő munkába járás költségtérítése 9 Ft/km-ről 15 Ft/km-re emelkedik, amennyiben a dolgozó a tényleges munkavégzési helytől eltérő településen lakik, és más közlekedési lehetőség nem biztosított vagy jelentős időbeli eltéréssel csak.
  • A kétgyermekesek családi adókedvezménye 2,5 ezer forinttal, 15 ezer forintra nő 2017-ben.
  • Cafetériát érintő változások (korábbi hírlevelünkben már összefoglaltuk)

A munkáltatók 2017-től évi 100.000,- Ft kedvezményesen adózó, „munkabért kiegészítő juttatást” adhatnak a munkavállalóiknak. Vagyis évi 100.000,- Ft-ot meg nem haladó pénzösszeg béren kívüli juttatásnak minősül. Az ezután fizetendő közterhek (összesen 34,51%) a munkáltatót terhelik.

Új adómentes juttatásként nyújtható a dolgozók számára néhány meghatározott egészségügyi ellátás, továbbá 0%-os adózással adható lakbértámogatás (40 ezer forint/hó összegig).

Ha a munkáltatók a korábban megszokott juttatásokat szeretnék adni munkavállalóiknak, mint pl. üdülési szolgáltatás, munkahelyi étkeztetés, iskolakezdési támogatás, helyi utazási bérlet, önkéntes kölcsönös biztosító pénztári ill. képzési költség hozzájárulás, ebben az esetben többe fog kerülni nekik, mint korábban, mert ezek az elemek átkerülnek az egyes meghatározott juttatások körébe, és 49,98 százalékos adózással adhatók ezután.

450.000,- Ft a kedvezményes éves cafetéria-keret, amiből 100.000,- Ft lehet az újonnan bevezetésre kerülő készpénz, a fennmaradó 350.000,- Ft kerülhet SZÉP-kártyára.

A SZÉP-kártya esetében nem változnak az alszámlák, és az azokra maximálisan utalható összegek: szálláshelyre 225, vendéglátásra 150, szabadidőre 75 ezer forintot adhat továbbra is éves szinten a munkáltató, aminek az adózása sem változik, 34,51% marad változatlanul. Az ezen felüli kifizetések után magasabb, 49,98 %-os közterhet kell fizetni.

A készpénz-cafetériánál nem lesz ilyen lehetőség, ott a 100 000 forint felett bérként viselkedik a juttatás.

  • A baromfihús, a friss tej és a madártojás áfája 5%-ra csökken
  • Az internet-hozzáférési szolgáltatás áfáját 18%-ra csökken,
  • Étkezőhelyi étel és helyben készített italfogyasztás áfája 18%-ra, majd 2018-tól 5%-ra csökken
  • Kft-k kötelező törzstőke emelése

2017.03.15-e a Kft-nek a végső határidő, hogy a minimális jegyzett tőke (3.000.000 Ft) szintre emeljék a társasági szerződés szerinti összeget.

A jegyzett tőke megemelhető a korábbi évek pozitív eredményéből (ha van), tagi kölcsön összegéből, vagy teljesen új (saját) forrás összegéből.

Törzstőke emelés hiányában kötelező lesz átalakítani a céget betéti társasággá vagy a végelszámolást elindítani.

Megkérjük Önöket, hogy a márciusi tömeges cégmódosításokra tekintettel, amennyiben még nem tették meg a lépéseket a törzstőke emelésre, minél előbb kezdeményezzék.

  • Adóváltozási tervezetek (jelenleg még nem elfogadott, csak tervben van)
  • Az alanyi áfa mentesség határát 8 millió forintra, a KATA mentesített értékhatárát 12 millió forintra tervezik emelni.
  • Jövőre tervezi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a támogató eljárás bevezetését, amelynek lényege, hogy a NAV nem ellenőriz, nem szankcionál, hanem önellenőrzést javasol, és ha szükséges, közvetlen szakmai támogatást nyújt a hibák, hiányosságok kiküszöbölése érdekében.
  • Bevezethetik az úgynevezett “energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezményét”. A kedvezmény legfeljebb a beruházás 30 százaléka lehet, nominálisan a felső határ 15 millió euró. Ez a kedvezmény kisvállalkozásoknak nyújtott támogatás esetén 20 százalékponttal, középvállalkozásoknak nyújtott támogatás esetén 10 százalékponttal növelhető.

Ezen változásokról, amennyiben elfogadásra kerülnek, külön hírlevélben küldünk tájékoztatást!

 

Forrás: adozona.hu, ado.hu, pallas70.hu

 

 

 

További információkkal az adóváltozásokról, folyamatosan tájékoztatjuk Önöket. Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal.

 

 

Budapest, 2016. november 7.

 

 

Üdvözlettel,

Perscriptor Könyvelőiroda Kft.