Blog Detail

2015/04 Adóváltozások, 2016.

Tisztelt Ügyfelünk!

Néhány mondatban hadd tájékoztassuk a legfontosabb (akár Önt is érintő) 2016.évi  adóváltozásokról:

  • SZJA kulcs változás

2016.01.01-től az eddigi 16%-os SZJA kulcs helyett már 15%-os SZJA kulccsal kell adózni. A gyakorlatban annyit jelent, hogy

pl.

  • a jelenlegi 122.000 Ft-os bruttó minimálbér melletti nettó (megkapott) kereset 1.220 Ft-tal nő.
  • egy 200.000 Ft-os bruttó bérrel bejelentett alkalmazott nettó bére 2.000 Ft-tal nő

Ezzel egyidőben változik a béren kívüli juttatások adóterhelése is:

A Szép-kártya, Erzsébet-utalvány, helyi utazási bérlet, egészségpénztár esetén a jelenlegi adóteher 35,1%-ról 34,22%-ra csökken, míg reprezentáció esetén 51,17%-ról 49,56%-ra csökken (azaz 10 Ft étel-ital fogyasztást még 5 Ft adó „kísér”).

  • Családi adókedvezmény változás

Az egygyermekes családok esetén a 62.500 Ft adóalap kedvezmény (ami adóban 10.000 Ft-t jelentett) nem változik, csupán a kedvezmény összege igazodik a csökkenő

SZJA kulcshoz (66.670 Ft * 15% = 10.000 Ft)

Kétgyermekes családok esetén viszont már nem a fenti adóalap kedvezmény vehető igénybe, hanem egy magasabb 83.330 Ft-os kedvezmény (ami adóban 12.495 Ft kedvezményt jelent gyermekeként). A gyakorlatban azt jelenti, hogy a dolgozó nettó bére 2.495 Ft-tal emelkedik, amennyiben a kedvezményt igénybe tudja venni.

Háromgyermekes családok esetén szintén nincs változás, csupán az adóalap kedvezmény összege változik, 220.000 Ft-ra, ami adóban (15%) a gyermekenkénti 33.000 Ft kedvezmény összegét adja ki.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a kedvezmény a ténylegesen megfizetett adó (és esetleges járulék) összegéig vehető figyelembe, a házastársak közötti megosztás természetesen igénybevehető, így érdemes év elején a döntést átfontolni.

  • Egészségügyi szolgáltatási járulék

Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegének 6930 forintról 7050 Ft-ra emelkedik. Ezt az adót a nyugdíjas vállalkozóknak és nem biztosított személyeknek kell fizetni.

  • Számlázási szabályok változása

Jelentősebb változás várható az olyan folyamatosan teljesített ügyletek esetén, ami a szerződés alapján időszakos ügyletekhez tartozik (pl. bérleti díj havi számlázása, szolgáltatási díj havi számlázása). Elsőre nagyon bonyolultnak tűnhet a szabályozás, így kérjük a lentiek alapos értelmezését.

Felhívjuk figyelmüket, hogy az eseti számlázása (egyszeri munkák) nem változik. Itt továbbra is él az a szabály, hogy a számlát, a teljesítést követő 15 napon belül ki kell állítani.

Főszabály: a teljesítés napja az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napja

Első különös szabály: a fizetési határidő és a számlakibocsátás is az elszámolási időszak utolsó napja előtti, akkor a teljesítés megegyezik a számla kibocsátás időpontjával

Pl 1. Október havi szolgáltatási díjat számlázom, kiállítom okt. 5-én és a fizetési határidő okt. 31 előtti (pl. okt. 15), akkor a teljesítés október 5. lesz.

Második különös szabály: amikor a fizetési határidő az elszámolási időszakot követő dátum

  1. rész: Ha a fizetési határidő nem haladja meg az elszámolással érintett időszak utolsó napját követő 30. napot, akkor (a régi szabályoknak megfelelően) a teljesítési dátum megegyezik a fizetési határidővel

Pl. Az október havi bérleti díjat számlázom (okt.31-én), a fizetési határidő november 10, akkor a teljesítés november 10. lesz.

  1. rész: Ha a fizetési határidő későbbi, mint az elszámolással érintett időszak utolsó napját követő 30. nap – akkor számolgatni kell – és a teljesítés az elszámolási időszakot követő 30. nap lesz.

Pl. Az október havi bérleti díjat számlázom, a fizetési határidő december 10, akkor az okt. 31-et követő 30. nap, azaz november 30. lesz a teljesítési dátum.

A gyűjtőszámlára vonatkozó szabályok változatlanok.

A könnyebb értelmezéshez az alábbi diagramm is hozzájárul.

  • Számlázóprogramokat érintő változások

2016.01.01-től a számlázó programoknak új, az adatexportot lehetővé tévő funkcióval is rendelkezniük kell, amely lehetőséget ad a dátumtartomány illetve sorszámtartomány szerinti adatkinyerésre. Emiatt azokat a számlázó szoftvereket, amelyeknél erre jelenleg nincs lehetőség, vagy nem a megkövetelt adattartalmat tudják exportálni, át kell programozni, és az új funkció kezelésére vonatkozó információkat a számlázó program dokumentációjának is tartalmaznia kell.

További információért kérjük, hogy lépjenek kapcsolatba a számlázóprogram fejlesztővel.

 Megbízható és a kockázatos adózók megkülönböztetése

2016.01.01-től a megbízható adózók az általános szabályokhoz képest pozitív, míg a kockázatosnak minősülő adózók az általános szabályokhoz képest szigorúbb elbírálásban részesülnek

 Az állami adó- és vámhatóság megbízhatónak minősíti azt a céget, amely az összes alábbi feltételnek (együttesen) megfelel:

  1. a) legalább 3 éve folyamatosan működik, vagy legalább 3 éve áfa-regisztrált adóalanynak minősül;
  2. b) a tárgyévben és az azt megelőző öt évben az állami adóhatóság nem állapított meg terhére az adóteljesítményének 3 százalékát meghaladó adókülönbözetet;
  3. c) a tárgyévben és az azt megelőző öt évben az állami adóhatóság nem indított ellene végrehajtási eljárást, ide nem értve az átvezetést és a visszatartási jog gyakorlását;
  4. d) a tárgyévben és az azt megelőző öt évben nem állt és nem áll csőd-, felszámolási, illetve kényszertörlési eljárás alatt;
  5. e) a negyedév első napján nem rendelkezik 500 000 forintot meghaladó nettó adótartozással;
  6. f) a tárgyévben és az azt megelőző öt évben nem állt és nem áll a 24/A. § (1) bekezdés c) pontja szerinti adószám-felfüggesztés hatálya alatt;
  7. g) a tárgyévben és az azt megelőző öt évben nem állt és nem áll adószámtörlés hatálya alatt;
  8. h) a tárgyévet megelőző két évben esedékessé vált mulasztási bírságot kettőnél több alkalommal nem szabott ki terhére az állami adóhatóság;
  9. i) a tárgyévben és az azt megelőző öt évben nem állt és nem áll fokozott adóhatósági felügyelet alatt;
  10. j) nem minősül kockázatos adózónak.

 A megbízható adózók pozitív elbírálást kapnak, így

– az adóhatóság által végzett adóellenőrzés náluk nem haladhatja meg a 180 napot;

– az adóhatóság a bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása        vagy hibás teljesítése esetén a megbízható adózót mulasztási bírság kiszabása nélkül,      határidő megállapításával felhívja a kötelezettség teljesítésére, illetve a hiba javítására;

– a kiszabható mulasztási bírság és adóbírság felső határa esetükben 50 százalékkal kevesebb, mint az általános szabályok szerint megállapított mérték;

– évente egyszer automatikusan 12 havi pótlékmentes részletfizetési kedvezményt kapnak;

– 2017-től az áfa-kiutalás iránti kérelmüket az adóhatóság 45 napon belül teljesíti; a határidő 2018-tól 30 napra rövidül.

Az állami adó- és vámhatóság kockázatos adózónak minősíti azt a felszámolás, végelszámolás, kényszertörlési eljárás alatt nem álló, cégjegyzékbe bejegyzett adózót vagy áfaregisztrált adóalanyt, amely esetében az alábbi feltételek legalább valamelyike fennáll:

– szerepel a nagy összegű adóhiánnyal rendelkező adózók közzétételi listáján;

– szerepel a nagy összegű adótartozással rendelkező adózók közzétételi listáján;

– szerepel a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató adózók közzétételi listáján;

– egy éven belül az állami adó- és vámhatóság ismételt üzletlezárás intézkedést alkalmazott vele szemben.

Az adózó az okot adó körülménytől számított 1 évig fog kockázatos adózónak minősülni, kivéve, ha az okot adó adóhiányt, adótartozást, valamint a kapcsolódó bírságot és pótlékot megfizeti.

A kockázatos adózók büntetése, hogy

– az általuk visszaigényelt áfa kiutalási határideje az általános szabályok szerinti 75 nap lesz;

– esetükben az adó-ellenőrzési határidő 60 nappal meghosszabbodik;

– az őket terhelő késedelmi pótlék mértéke minden naptári nap után a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat ötszörösének 365-öd része lesz;

– szigorúbb elbírálásban részesülnek a késedelemi pótlék, az adóbírság, a mulasztási bírság megállapításakor, így esetükben

  • az adóhatóság adóbírság és mulasztási bírság kiszabását nem mellőzheti,
  • a legkisebb bírság összege nem lehet kisebb az általános szabályok szerinti bírság felső határának 50%-nál,
  • a mulasztási bírság felső határa pedig az általános szabályok szerint kiszabható mulasztási bírság felső határának 150%-a.

A NAV először 2016. első negyedévét követően minősíti a vállalkozásokat, majd negyedévente vizsgálja a megbízható adózóra, illetve a kockázatos adózóra vonatkozó feltételek fennállását. Az adózó az ügyfélkapun keresztül 2016. második félévétől lekérdezheti minősítését, és lehetősége van azzal kapcsolatban kifogással élni.

  • Kft-k kötelező törzstőke emelése

2016.03.15-e a Kft-nek a végső határidő, hogy a régi Gt. alól a Ptk. hatálya alá kerüljenek, és ezzel a minimális jegyzett tőke (3.000.000 Ft) szintre emeljék a társasági szerződés szerinti összeget.

A jegyzett tőke megemelhető a korábbi évek pozitív eredményéből (ha van), tagi kölcsön összegéből, vagy teljesen új (saját) forrás összegéből.

A kötelező változtatás, amennyiben más adatot nem érint a társasági szerződésben, illetékmentes, csupán az ügyvédi munkadíjat kell megfizetni.

Ha más adatot is változtatnak, a szokásos illetékmértéket meg kell fizetni.

Törzstőke emelés hiányában kötelező lesz átalakítani a céget betéti társasággá vagy a végelszámolást elindítani.

Megkérjük Önöket, hogy a márciusi tömeges cégmódosításokra tekintettel, amennyiben még nem tették meg a lépéseket a törzstőke emelésre, minél előbb kezdeményezzék.

  • Számviteli törvény jelentősebb változásai
    1. A jövőben az osztalék elszámolására abban az üzleti évben kerül sor, amely évben a döntést meghozták.

Gyakorlatban azt jelenti, hogy nem szükséges előre meghatározni az osztalék összegét, hanem arról lehet év közben is dönteni.

  1. Megváltozik a mérleg- és eredménykimutatás formája, megszűnik a rendkívüli eredmény kategória, és az osztalékfizetés szabályainak változása miatt megszűnik a mérleg szerinti eredmény, az eredménykimutatás már csak az adózott eredmény levezetését fogja tartalmazni

 Forrás: adozona.hu, ado.hu, pallas70.hu

 További információkkal az adóváltozásokról, folyamatosan tájékoztatjuk Önöket. Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal.

 

Budapest, 2015. október 30.

 

Üdvözlettel,

Perscriptor Könyvelőiroda Kft.