Blog Detail

2018/1 Online számlázás bevezetése

Tisztelt Ügyfelünk!

 Mint bizonyára a hírekből is értesült róla 2018. július 1-ével a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevezeti az online számlázást az online pénztárgépekhez hasonlóan.

1) Azon ügyfeleink, akik számlázó programot használnak a számlák kiállításához

2018.07.01-étől kezdődően a számlázó programoknak képesnek kell lenniük azonnali online adatszolgáltatásra a 100.000 Ft ÁFÁ-t meghaladó kiállított számlákról.

A törvény úgy rendelkezik, hogy az adóalany mindaddig használhatja adatszolgáltatásra nem alkalmas számlázó programját, amíg nem kell adatszolgáltatást teljesítenie, vagyis nem állít ki a számlázó programmal egy másik belföldi adóalany részére olyan számlát, amiben 100 000 forint vagy azt meghaladó összegű adó van. Az ilyen program használatát a NAV, a tervek szerint nem szankcionálja. Ugyanakkor az ilyen programot használó adóalanynak is online számlaadat-szolgáltatási kötelezettsége keletkezik az első olyan számla kiállításakor, amelyben egy másik belföldi adóalanyra legalább 100 000 forint adót hárít át. Mulasztási bírsággal járhat, ha ezt a kötelezettséget valaki nem vagy nem megfelelően teljesíti.

Javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot a számlázáshoz használt programjuk fejlesztőjével, hogy ez megvalósul-e a tervezett indítás napjáig.

 2) Azon ügyfeleink, akik kézi számlatömböt használnak a számlák kiállításához

A kézi számlatömböt használó ügyfeleinket hátrányosabban érinti a törvény módosulása, ugyanis amennyiben a számlában 100.000 Ft-t meghaladó áthárított áfa szerepel (27%-os áfakulcs esetén bruttó 470.000 Ft összeg felett) akkor 5 napon belül egy erre a célra létesített felületen le kell jelenteni a kézi számla adatait. 500.000 Ft-t meghaladó áthárított áfa esetén (27%-os áfa kulcs esetén bruttó 2.350.000 Ft összeg felett) mindösszesen 1 nap áll rendelkezésre az említett felületen történő adatszolgáltatásra.

Kérjük, hogy a fentiek ismeretében gondolják át a számlázási szokásaikat és a megfelelő mérlegelés után döntsenek a kézi vagy gépi számlázás mellett!

 Bővebb információt, részletes tájékoztatót, kérdéseket és válaszokat az alábbi weboldalon találhatnak:

https://www.nav.gov.hu/nav/onlineszamla/kerdesekesvalaszok/

Budapest, 2018. január 26.

Üdvözlettel,

Perscriptor Könyvelőiroda Kft.